Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?

Geplaatst op 19 december 2023

Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen - Van der Vlugt Velserbroek

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Dit betekent dat je ze nooit meer hoeft te schilderen. Dat is natuurlijk heerlijk! Om toch zo lang mogelijk van jouw kunststof kozijn, raam, deur of schuifpui te genieten is het wel belangrijk dat je ze af en toe goed reinigt en een onderhoudsbeurt geeft. Hoe je dat doet, leggen we je uit in dit blog.

Onderhoudstips voor kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Eenmaal geïnstalleerd, hoef je je nooit meer zorgen te maken over schilferende verf of houtrot. Wat je wel af en toe moet doen, is ze af en toe schoonmaken en onderhouden. Met deze kleine moeite heb je lange tijd plezier van je kunststof kozijnen. De nuttige tips hieronder maken het onderhouden van je kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpui een fluitje van een cent.

Schoonmaken van je kunststof kozijnen

Het reinigen van je kozijnen is eenvoudig en past gemakkelijk in je reguliere schoonmaakroutine.

Tip: Combineer het lappen van je ramen met het onderhoud van je kozijnen voor efficiëntie.

Zorg er in ieder geval voor dat je deze twee stappen opneemt in je werkwijze:

1. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel:

Voor het schoonmaken van kunststof kozijnen is een mild schoonmaakmiddel, zoals een sopje met allesreiniger, perfect geschikt. Het is belangrijk om geen agressieve chemicaliën te gebruiken, omdat dit de kunststof laag kan beschadigen.

2. Reinig de kozijnsponning:

Zorg ervoor dat je ook de kozijnsponning bij draaiende delen grondig reinigt, omdat dit helpt bij de waterafvoer. Vergeet deze belangrijke stap niet om problemen in de toekomst te voorkomen.

3. Maak je horren schoon

Pak ook je inzet horren even mee nu je er lekker inzit. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Onderhoud van hang- en sluitwerk

Hoe fijn is het als het hang- en sluitwerk van je kunststof kozijnen soepel blijft bewegen? Juist, dat wil je. Daarom is het belangrijk om minstens eens per jaar alle bewegende onderdelen in het draaideel en het vaste kadergedeelte in te smeren. Gebruik hiervoor een zuur- en harsvrije vet of olie, zoals WD-40. Dit helpt om wrijving te verminderen en zorgt voor een soepele werking.

Onderhoud van kunststof kozijnen, dit moet je niet doen

Zorg ervoor dat je niet doorslaat in het onderhoud. Er zijn namelijk enkele zaken die je absoluut moet vermijden, omdat ze schade kunnen veroorzaken. Deze vijf dingen moet je zeker laten bij het onderhoud aan je kunststof kozijnen:

  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen (zoals thinner, aceton of spiritus), scherpe voorwerpen of schuursponsen om je kozijnen te reinigen, omdat dit krassen of beschadigingen kan veroorzaken.
  • Boor of schroef niet in je kozijnen, deuren of ramen, omdat dit de constructie kan aantasten en onherstelbare schade kan veroorzaken.
  • Behandel scharnieren nooit met olie of grafiet, omdat de nylonlagers in de scharnieren hierdoor kunnen worden aangetast. Controleer ook regelmatig of alle schroeven goed zijn vastgedraaid om soepele beweging te behouden.
  • Zit er vogelpoep op je kozijn? Laat het niet te lang zitten, het kan de kunststoffolie van je kozijnen beschadigen.

De voordelen van kunststof kozijnen

Met kunststof kozijnen zit je gebakken. Jouw keuze voor kunststof kozijnen biedt tal van voordelen, waaronder:

  • Onderhoudsarm: Kunststof kozijnen hoeven nooit te worden geschilderd en zijn bestand tegen weersinvloeden.
  • Duurzaam: Kunststof kozijnen gaan een leven lang mee en behouden hun kleur en uitstraling.
  • Gemakkelijk schoon te maken: Met regelmatig onderhoud en schoonmaak blijven kunststof kozijnen er als nieuw uitzien.

Zo zie je maar dat je er met een paar eenvoudige stappen voor zorgt dat kunststof kozijnen hun prachtige uitstraling en functionaliteit behouden. Met regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen kunststof kozijnen een leven lang meegaan. Geniet van een onderhoudsarme en aantrekkelijke buitenkant van je huis, jaar na jaar!

Bezoek onze showroom in Velserbroek

Voor persoonlijk advies en om onze hoogwaardige kunststof kozijnen van dichtbij te bekijken, nodigen we je graag uit voor een bezoek aan onze showroom in Velserbroek. Samen zorgen we ervoor dat jouw huis er nog jarenlang prachtig uitziet met de onderhoudsarme kunststof kozijnen van Select Windows.

En als je er toch bent, bekijk dan ook eens onze collectie zonwering & veranda’s en gevelbekleding. Of vraag eenvoudig via de website je offerte aan.