Sylvie’s duurzame woning is toekomst proof

Geplaatst op 18 juni 2019

toekomst proof - van der vlugt velserbroek - kozijnen en zonwering

Van het gas af en nul op de meter? Sylvie’s duurzame woning is ‘toekomst proof’ en ze vertelt welke stappen ze al gezet heeft.

Toekomst proof wonen

Lees hieronder het ervaringsverhaal van Sylvie die al goed op weg is om de Co2-uitstoot haar woning terug te brengen.

Sylvie woont in een woning uit 2003:

“Dankzij mijn warmtepompsysteem gebruik ik enkel elektra. De warmtepomp pompt het water met 12 graden uit de bodem omhoog. De temperatuurmeter aan de buitenzijde van de woning bepaalt met hoeveel graden de warmtepomp de buizen van de vloerverwarming moet bij verwarmen of moet koelen. De temperatuur in huis is daardoor altijd constant. Ik heb het nooit warm of koud.

WTW ventilatie

De woning is goed geïsoleerd. Juist daarom is ventilatie van belang. Voorheen gebeurde dat met luchtroosters boven de kozijnen, maar sinds kort maken we gebruik van Warmte Terug Win ventilatie (WTW). Ramen en roosters blijven gesloten. Het WTW systeem zuigt de gebruikte lucht af en via een warmtewisselaar wordt frisse buitenlucht het huis in geblazen. Ook dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en een prettig binnenklimaat, zonder koude tocht of voelbare luchtstromen.

Vloerverwarming

Ik verbruik waarschijnlijk iets meer elektra omdat ik geen gasaansluiting heb en de warmtepomp ook in de zomer hard moet werken om koud water door de vloerverwarming te verspreiden. Tijdens een hittegolf is mijn huis gewoon 18 graden. Dat is goud waard, maar toch betaal ik per maand slechts 166 euro (zonder naheffing).

Geen radiatoren

Ieder voordeel heeft z’n nadeel. Omdat er door het hele huis vloerverwarming ligt, zijn er geen radiatoren aanwezig. Ik heb dus geen verwarming waar ik even een vochtig handdoek of natte handschoenen op kan drogen. Maar hé, je kunt niet alles hebben.

Spreekt de woonsituatie van Sylvie u ook aan? We vertellen u graag meer over de oplossingen die wij hebben (denk bv aan het Energie Kozijn) in onze showroom in Velserbroek.