Effectief beslagen ramen voorkomen (binnen én buiten)

Geplaatst op 3 oktober 2023

Beslagen ramen

Condensvorming op je ramen binnen of buiten? En geen idee hoe dat daar komt of wat je eraan kunt doen? Lees verder en ontdek hoe condens aan de binnen- of buitenkant van je ramen ontstaat. En nog belangrijker, hoe je effectief beslagen ramen kunt voorkomen. Zo geniet jij van een comfortabel binnenklimaat en bespaar je ook nog eens energie!

Leer hoe je ventilatie op de juiste manier inzet en maak een einde aan beslagen ramen. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden bij het creëren van een gezonde en condensvrije woonomgeving.

Begrijp de oorzaken van condensatie

Beslagen ramen binnen of condens op de buitenkant van je ramen ontneemt je niet alleen een mooi zicht, het zorgt ook voor de nodige frustratie. Laat je niet gek maken, we leggen je uit waar het vandaan komt.

Condens buitenzijde raam

Zit er condens aan de buitenzijde van je ramen, dan komt dat door koude lucht van buiten die op het warme isolatieglas neerslaat. Je wist het misschien al, maar dit is juist een goed teken: je hebt goed isolerend glas!

Condens binnenzijde raam

Slaan je ramen aan de binnenzijde aan of zit er vocht tussen het glas, dan is er vaak wat anders aan de hand. Er is een ventilatieprobleem, of er kan een lek in het raam zitten.

Condens tussen de ramen

Kun je het condens niet verwijderen omdat het tussen de ramen zit? Dan zit er helaas een lek in het dubbelglas. De enige oplossing is dan het vervangen van het glas. Check vooraf altijd even of je mogelijk nog garantie hebt. De productiedatum van het glas, staat op het aluminium profiel waar het glas in zit.

Hoe jij ventilatie kunt gebruiken om condensatie te voorkomen

Ventilatie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van condensatieproblemen in jouw huis. Isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien houden de warmte binnen in de winter en de hitte buiten in de zomer. Maar als er niet voldoende ventilatie is, kan dat leiden tot vochtophoping. Dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en zelfs ademen dragen bij aan vocht in huis. Als dit vocht niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen op de koudste plekken, zoals jouw ramen, en condensvorming veroorzaken. Lees hier waarom isoleren en ventileren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Drie Effectieve Ventilatieoplossingen

Om condensatieproblemen – zoals beslagen ramen – te voorkomen, zetten we 3 effectieve ventilatieoplossingen voor je onder elkaar:

  1. Natuurlijke ventilatie – Plaats ventilatieroosters in of op jouw kozijnen om een constante luchtstroom mogelijk te maken. Dit zorgt voor een frisse toevoer van lucht en voert vochtige lucht af.
  2. Mechanische ventilatie – Overweeg een mechanisch ventilatiesysteem om de luchtcirculatie in jouw huis te verbeteren. Zo’n systeem regelt automatisch de luchtstroom en zorgt voor optimale ventilatie.
  3. Ventilatiebeslag – Met PADK ventilatiebeslag op jouw draaikiepraam of schuifpui zorg je voor bevordering van luchtcirculatie en vermindering van het vochtgehalte in huis.

Onze experts staan voor je klaar

Blijf je na het lezen van deze blog last hebben van aanhoudende condensvorming en beslagen ramen, dan staan onze adviseurs klaar om je te helpen. Met een grondige inspectie sporen ze eventuele ventilatieproblemen op en krijg je deskundig advies over de juiste ventilatieoplossingen voor jouw specifieke situatie. Door effectieve ventilatie te implementeren, verminder je niet alleen condensatieproblemen, je zorgt ook voor een gezond binnenklimaat en bespaart energie.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, of kom langs in onze showroom in Velserbroek om de mogelijkheden te bespreken. Samen creëren we een gezonde en condensvrije woonomgeving die perfect bij jouw woonbehoeften past.