Vijf tips voor het verduurzamen van je huis

Geplaatst op 5 september 2023

Verduurzamen van je huis

Meer licht in je woonkamer met een nieuwe schuifpui. Of een betere isolatie met nieuwe kunststof kozijnen en HR++ of triple glas. Wat je motivatie ook is, een energiezuinige verbouwing of renovatie levert voordeel. Hoe pak je dit effectief aan? Lees onze vijf tips.

1. Kijk naar de mogelijkheden

Het energielabel laat direct zien hoe het met de energiezuinigheid van jouw huis staat. En welke mogelijkheden je hebt om te verduurzamen. Hoe minder energie je woning verbruikt, hoe beter het label. De labels lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het zuinigst. Het energielabel laat zien in hoeverre je huis geïsoleerd is. Over het algemeen geldt, hoe jonger je woning, hoe beter de isolatie:

  • Niet of nauwelijks isolatie: bouwjaar tot 1975
  • Matige spouwmuur- en dakisolatie: bouwjaar 1975 tot 1983
  • Overal matige isolatie: bouwjaar 1983 tot 1992
  • Goede isolatie: bouwjaar 1992 tot 2000
  • Goede tot zeer goede isolatie: bouwjaar vanaf 2000.

2. Isoleer

Duurzamer wonen begint bij isoleren. En er is bij veel mensen werk aan de winkel, want twee van de drie woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. En daar kun je winst behalen. Want zo leef je straks comfortabeler en betaal je minder aan energie. Slecht geïsoleerde woningen verbruiken jaarlijks twee keer zoveel gas. Besparen? Kijk naar je muren, vloeren én ramen.

Wil je een hoge isolatiewinst? Kijk dan naar de kozijnen en buitendeuren. Veel huizen verliezen hier warmte. Isolerende kunststof kozijnen en HR++ of triple isolatieglas hebben een betere isolatiewaarde dan houten kozijnen met enkel of thermopane glas. Met kunststof kozijnen en HR++ of zelfs triple isolatieglas verlies je veel minder warmte. Dit komt mede door de thermische onderbreking in het glas en de luchtkamers in het kunststof kozijn. Dit zorgt voor een lagere Uw-waarde. En dat is goed. Want hoe lager deze waarde, hoe minder warmte via de kozijnen en het glas uit je huis ontsnapt.

Isoleren in de zomer is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar van goede isolatie heb je het hele jaar profijt. In de winter houdt je de warmte binnen en in de zomer blijft je huis langer koel.

3. Ventileer

Is je woning goed geïsoleerd? Zorg dan voor een gezond binnenklimaat. Een constante toevoer van schone lucht is hierbij van essentieel belang. Alleen een raam openzetten is niet genoeg. Na een half uur verdwijnt de frisse lucht namelijk weer. Een gezonder binnenklimaat bereik je met de installatie van een (mechanisch) ventilatiesysteem of met ventilatieroosters in of op ramen of een schuifpui. Stof en vocht, wat vrijkomt tijdens ademen, koken en douchen, hoopt zich zo niet op. En met constante ventilatie geef je schimmels en allergieën geen kans.

Wij denken altijd mee over ventilatiemogelijkheden in ons kozijnadvies. Er zijn diverse opties die we kunnen toepassen als een ventilatierooster in (één van de) of bovenop kunststof ramen of een ventilatierooster in de schuifpui. Maar ook het gebruiken van PADK beslag in een draaikiepraam of een kunststof parallelschuifpui voor parallelle ventilatie is een mogelijkheid.

4. Kijk naar subsidies en leenmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis

De overheid zet in op verduurzaming en wil dit voor iedereen beschikbaar maken. Om die reden kun je bij een renovatie of verbouwing aanspraak maken op landelijke en lokale subsidieregelingen en leningen. Want niet iedereen heeft een goed gevulde spaarpot. Dagelijks geven wij advies over het slim financieren van verduurzamingen in woningen. Graag delen wij onze kennis over de beschikbare leenvormen en subsidieregelingen, waar je als huiseigenaar voor in aanmerking komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees alvast meer over subsidiemogelijkheden op onze website, of vraag ernaar tijdens je bezoek aan onze showroom.

5. Laat je adviseren

Wil je graag HR++ glas of triple glas? En wat is de beste en meest geschikte keuze voor je woning? En hoe zorg je voor een gezond binnenklimaat met voldoende ventilatie? Als specialist en leverancier van hoogwaardige kunststof kozijnen, ramen deuren en schuifpuien kijken we graag met je mee.

Bezoek onze showroom en neem contact met ons op voor een duurzaam woonadvies op maat. Of bekijk op de website van Select Windows het gratis Stappenplan voor Duurzaam Renoveren & Energiezuinig wonen.